Rajata Rajatanavin, MD, FRCP, FACP, FACE

Slides:



Advertisements
งานนำเสนอที่คล้ายกัน
Health Information Strategy
Advertisements

Orientation for graduate students in Food Engineering
in Research for Health Development
Impact of provider payment systems on medical practice variations and health outcomes among three public health insurance schemes in Thailand Phusit.
กรมควบคุมโรคห่วงใย อยากเห็น คนไทยสุขภาพดี 1 Policy support for prevention HIV drug resistance นายแพทย์สมศักดิ์ อรรฆศิลป์ รองอธิบดีกรมควบคุมโรค.
นายสัตวแพทย์ชำนาญการ ศูนย์วิจัยและพัฒนาการสัตวแพทย์ภาคใต้
“JTEPA, RCEP and Projects Cooperation” สภาอุตสาหกรรมแห่ง ประเทศไทย The Federation of Thai Industries By Mr. Boonpeng Santiwattanatam Vice Chairman of The.
ANSI/ASQ Z1.4 Acceptance Sampling Plans
LOGO NLiS-TH Nutrition Landscape Information System Thailand
ธีรนารถ Jan Experiences in GMP Inspection in WHO Vaccine Prequalification Scheme ธีรนารถ จิวะไพศาลพงศ์ กองชีววัตถุ กรมวิทยาศาสตร์การแพทย์
Breast cancer screening & Evaluation in Thailand
 The nonconformities chart controls the count of nonconformities ( ข้อบกพร่อง หรือตำหนิ ) within the product or service.  An item is classified as a.
ทีมปฏิบัติการฉุกเฉินทางการแพทย์ใน สถานการณ์ภัยพิบัติ Medical Emergency Response Team Pairoj Khruekarnchana, MD. 1. Rajavithi Hospital under Department.
Model development of TB active case finding in people with diabetes.
Green Products & Services
สำนักงานวิจัยเพื่อการพัฒนา หลักประกันสุขภาพไทย Health Insurance System Research Office Social Protection Floor: Situation and Way Forward Thaworn Sakunphanit.
คณะสิ่งแวดล้อมและทรัพยากรศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหาสารคาม
ความเท่าเทียม เพื่อเด็กไทยทุกคน
การนำเสนอผลการจัดทำแผนและคำของบประมาณ
Economy Update on Energy Efficiency Activities
น.พ.เฉวตสรร นามวาท ผู้อำนวยการสำนักวัณโรค
ประกาศ กระทรวงเกษตรและสหกรณ์ ระเบียบ ประกาศ คำสั่งกรมปศุสัตว์
การแลกเปลี่ยนเรียนรู้ เรื่อง
การพัฒนาบุคลากรด้านโลจิสติกส์ เพื่อเข้าสู่ Industry 4.0
Toward National Health Information System
มองอนาคตพลังงานไทย – เราควรถกกันเรื่องอะไร
ภาพรวมตลาดทุนไทย เชิงเปรียบเทียบ
แนวคิดการพัฒนาคุณภาพ การประกันคุณภาพการพยาบาล
สถิติและการวัดทางระบาดวิทยาที่ควรรู้
Market System Promotion & Development Devision
ภาพรวมตลาดทุนไทย เชิงเปรียบเทียบ
โครงการพัฒนาทีมจัดการระบบ การจัดการโรคเรื้อรัง ในระดับจังหวัดปี 2554
Karen Codling Regional Coordinator South East Asia and the Pacific
Control Charts for Count of Non-conformities
ชัยเมศร์ อมรพลสมบูรณ์
PCT / ระบบสำคัญ : ใช้ Cycle of Learning ในการหมุน PDSA
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Air Carbon Arc Cutting/Gouging
ขอต้อนรับ อธิบดีกรมควบคุมโรค
กอบกู้วิกฤตการศึกษาไทย ความหวังการสร้างชาติที่ยั่งยืน
กลุ่มสัตว์ทดลอง สถาบันวิจัยวิทยาศาสตร์สาธารณสุข 8 พฤศจิกายน 2559
Generic View of Process
ภาพรวมตลาดทุนไทย เชิงเปรียบเทียบ
Obesity พญ. หทัยทิพย์ ต่างงาม โรงพยาบาลนครพิงค์.
กลุ่มระบาดวิทยาและข่าวกรอง สำนักงานป้องกันควบคุมโรคที่ 12 สงขลา
Thailand Standards TMC.WFME.BME. Standards (2017)
แนวทางการจัดทำคำของบประมาณเพื่อสนับสนุนแผนพัฒนาจังหวัด
หมู่บ้านไอโอดีนทั่วไทย เทิดไท้เจ้าฟ้านักโภชนาการ: ก้าวผ่านความท้าทายสู่ความยั่งยืน วันที่ 25 มิถุนายน 2558.
Productive Growth Engine Inclusive Growth Engine
Health Information Strategy
(การสุ่มตัวอย่างเพื่อการยอมรับ)
The Association of Thai Professionals in European Region
Scholarships Chayooth Theeravithayangkura
การดำเนินงานของสำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา
การจัดการเชิงรุกรายบุคคล
ASEAN-Swiss Partnership for Social Forestry and Climate Change
UHC : Universal Health Coverage: Achieving Social Protection for All
การดูแลผู้สูงอายุระยะยาว ในบริบทกรมแพทย์ทหารเรือ
Control Charts for Count of Non-conformities
Inventory Control Models
พว.พิมพ์วรา อัครเธียรสิน
Evaluation and Development of Information System for Risk groups for Diabetes in Health Region 4 การประเมินและพัฒนาระบบข้อมูลกลุ่มเสี่ยงต่อโรคเบาหวานในพื้นที่เขตสุขภาพที่
เป้าหมายโภชนาการระดับโลก พ.ศ.2568 (WHA Global Nutrition Targets 2025)
แพทย์หญิงประนอม คำเที่ยง
ผลการดำเนินงาน ER คุณภาพ
นโยบายการศึกษาไทย คณะศึกษาศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ 21 เมษายน 2559.
บทที่ 9 ความสัมพันธ์ระหว่างงานโภชนาการ กับการสาธารณสุข
กลยุทธ์การทดสอบซอฟต์แวร์ วิศวกรรมซอฟต์แวร์ (Software Engineering)
Measles Situation, Thailand 2011 – May 2012
Third World Party Convention 15 December 2019, Kathmandu, Nepal
ใบสำเนางานนำเสนอ:

Rajata Rajatanavin, MD, FRCP, FACP, FACE Paradigm shift in the control of IDD Rajata Rajatanavin, MD, FRCP, FACP, FACE Ramathibodi Hospital, Mahidol University, Bangkok 12 October 2015 Bangkok

the presence of cretins Goiter rate 1955 15-21 % (NE) 58 % (N) 1957 24-45 % (N) 1960 10-90 % (Phrae) the presence of cretins

Paradigm shift 1: salt iodization 1962 Pilot project : salt iodization 1965 Goiter rate : near zero (Phrae) 1968 8,000-10,000 tons of iodized salt/yr.

total goiter rate in school children 1987 Resurveyed of goiter rate in 14 northern provinces 1987-9 National resurveyed of goiter rate total goiter rate in school children 19.3 % the presence of cretins

Paradigm shift 2: IDD control as national policy 1992 National Commission for Control of IDD Master plan to correct IDD

Paradigm shift 3: IDD affects cognitive function Single most common cause of preventable mental retardation and brain damage in the world

Paradigm shift 4: Legislation of iodized salt for human consumption only Iodine conc. at least 30 ppm Thai FDA 1993

25 19.3 20 16.7 15.3 15 12.2 Goiter rate (%) 9.8 10 7.9 5.4 5 4.2 3.3 2.1 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 2001 Department of Health MOPH, Thailand

Limitation of Goiter Rate May not be reliable Takes time to decrease May not reflect current iodine status

Paradigm shift 5: New indicators for IDD control Indicator Goal Salt iodization Proportion of households using adequately iodized salt > 90 % Urinary iodine Proportion below 100 g/L < 50 % Proportion below 50 g/L < 20 % Median UI > 100 g/L Programmatic indicators Attainment of the indicators At least specified 8 of the 10 WHO/UNICEF/ICCIDD, 2001

Paradigm shift 6: Universal Salt Iodization Iodized salt for human consumption food industry livestock Quality Distribution

Iodized salt plants (No.) <700 ton/y 700-1,000 ton/y 1,001-5,000 ton/y 5,001-10,000 ton/y >10,000 Total Central 43 9 20 1 73(39%) North 37 2 5 45 (24%) Northeast 59 4 65 (35%) South 2 (1.1%) 140 (76%) 13 (7%) 29 (16%) 2 (1%) 1 (0.5%) Division of Nutrition Department of Health, MPOH : 2009

Iodine content in salt at retailer* 2011 (ppm) % 0-20 15.07 20-40 15.8 40-80 33.09 >80 36.32 * 103 Shops 27 Provinces In 2004 coverage of standard iodized salt (20-40 ppm) in households 56.1% Department of Health

Paradigm shift 6: Universal Salt Iodization (USI) Quality Innovation of high quality salt mixer Mahidol model

A field test kit for iodized salt “ New product capable of semi-quantitative and consistent test for at least 18 months” Accurate Convenient Rapid Stable Ruenwongsa and Panijpan

Paradigm shift 8: Set upper limit of iodine content in salt 1993 Legalized iodized table salt Iodized salt for human consumption only Iodine conc. at least 30 ppm Paradigm shift 8: Set upper limit of iodine content in salt Iodine conc. 20-40 ppm Thai FDA 2010

Paradigm shift 7: Co-ordination of related agencies Ministry of Industry Ministry of commerce Ministry of Interior Ministry of Social Development and Human Security Ministry of Education Ministry of Public Health

Family Care Team

Standard iodized salt (iodine content 20-40 ppm) at household 2012 2013 2014 2014 60.3% 82.5% 83.5% Household coverage of iodized salt 91.6% (Target> 90%) Department of Health MOPH

Iodized salt in food industry   Salt usage in food products Total (products) Use iodized salt Use non-iodized salt Beverages in sealed containers 156 18 174 Food additives 58 21 79 Food in sealed containers 158 97 255 Dietary supplement 10 Food with special purpose 7 Thai FDA 2015

Iodized salt in food industry   Salt usage in food products Total (products) Use iodized salt Use non-iodized salt Coffee 1 Bread 68 69 Sauce in a sealed container 2 Flavored milk Dairy products 5 4 9 Instant food 16 Ice cream 484 (77.4%) 141 (22.6%) 625 Thai FDA 2015

Iodized in food industry Iodine in condiment Fish sauce Salt brine Soy sauce Iodine content: not less than 2 mg/L not more than 3 mg/L Effective : 31 December 2010 Thai FDA

Iodine content in animal feed (mg/kg of food) Requirement Cattle (n = 163) 2.46 (0.3-9.05) 0.50 Hen (n = 59) 3.66 (0.3-5.10) 0.33 Iodine in animal feed Present (%) Not present n = 38 42.1 57.9 Live Stock Department 2014

Salt used in animal feed factory Year Time period Non-iodized salt (tons) Iodized salt Total (tons) 2013-14 Oct 13- Sep 14 30,152.10 (92.8%) 2,325.10 (7.2%) 32,477.20 2014-15 Oct 14- Mar 15 18,049.00 (94.2%) 1,120.50 (5.8%) 19,169.50 Live Stock Department 2014

Paradigm shift 9: Monitoring urinary iodine level in pregnant women µg/L *74 provinces 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Normal: before 1997 = 100 µg/L after 1997 = 150 µg/L Department of Health MOPH

Urinary iodine in preschool children and elderly Year Median UI (ug/L) 3-5 years >60 years 2011 229.2 129.0 2012 212.6 108.3 2013 226.6 113.8 2014 234.6 111.3 Normal 100-150 ผลการเฝ้าระวังไอโอดีนในปัสสาวะตั้งแต่ปี 2554-2557 ของกลุ่มเสี่ยงอื่น คือ เด็ก 3-5 ปี และผู้สูงอายุ พบว่า เด็ก 3-5 ปี มีแนวโน้มได้รับไอโอดีนเกินพอ ในขณะที่ผู้สูงอายุไม่พบปัญหาการขาดสารไอโอดีน ผลการสำรวจความครอบคลุมเกลือเสริมไอโอดีนในครัวเรือน ปี 2557 พบว่าแม้คุณภาพเกลือเสริมไอโอดีนดีขึ้น แต่ปัญหาคือ ยังคงมีครัวเรือนใช้เกลือไม่เสริมไอโอดีน ร้อยละ 8.4 Department of Health MOPH

Comparison of iodine testing results in food seasoning, 2012 and 2014 Type of Food Seasoning Number of samples Did not meet standard of adequately iodized (%) 2012 2014 Mixed fish source 43 48 35 (81.4) 19 (39.6) Pure fish source 44 26 26 (59.1) 10 (38.5) Light soya sauce 20 15 13 (65) 4 (26.7) Seasoning sauce, soya sauce 19 12 15 (79) 4 (33.3) Total 126 101 89 (71) 37 (36.6) จากการสุ่มตรวจผลิตภัณฑ์ปรุงรสเสริมไอโอดีนเปรียบเทียบ ใน ปี 2555 และ ปี 2557 พบว่า ผลิตภัณฑ์ปรุงรสเสริมไอโอดีน มีคุณภาพตามมาตรฐานเพิ่มขึ้น แต่อย่างไรก็ตาม ยังคงพบถึง ร้อยละ 37 ที่ไม่เข้ามาตรฐาน ในปี 2557 Source : Bureau of Quality and Safety of food. Department of Medical Sciences, MOPH

Paradigm shift 10: Anxillary measure Iodine supplement for pregnant and lactating women iodine 0.15 mg. iron 60.81 mg. folic acid 0.4 mg.

Programmatic indicators A. Effective functional national body B. Political commitment C. A responsible executive officer D. Legislation on USI E. Assessment/reassessment of the program WHO/UNICEF/ICCIDD, 2001

Programmatic indicators (cont.) F. Public education G. QA at iodized salt plant H. Regular lab data on urinary iodine I. Maintenance of Q.C. J. Database of regular monitoring WHO/UNICEF/ICCIDD, 2001

Thank you