Knowledge Audit and Analysis Chapter 9 Knowledge Audit and Analysis
Knowledge Analysis How we can define the exact problem and its roots. consulting : production of service based on knowledge software : production of information based on knowledge commodity production : physical goods publishing : service Chapter 9 344-493 KMS
8 Stages of Knowledge Growth Compare how your company ranks along this scale. 1 Pure art In expert’s head. Keep repeating process. TK EK Chapter 9 344-493 KMS
Ranking Characteristics of Knowledge Work and Processes Chapter 9 344-493 KMS
8 States of Knowledge Growth Making Coffee Total Ignorance Pure Art Awareness Chapter 9 344-493 KMS
8 States of Knowledge Growth Measure เช่น การตัดสินคดีต่างๆ Control of the mean Chapter 9 344-493 KMS
8 States of Knowledge Growth process capability process character-ization Chapter 9 344-493 KMS
8 States of Knowledge Growth know why เช่น โปรแกรมคำนวณภาษี complete knowledge Chapter 9 344-493 KMS
Knowledge Analysis ART SCIENCE TK EK Most companies are at stage 2 or 3. Chapter 9 344-493 KMS
8 States of Knowledge Growth Example : Making Coffee stage 1. Total Ignorance : ไม่ทราบว่ารสชาติกาแฟ อร่อย หรือ ไม่อร่อย อย่างไร stage 2. You can tell good from bad. stage 3. You have created a list of variables : สามารถบอกได้ว่าอะไรบ้างที่มีผลทำให้รสชาติของกาแฟอร่อย เช่น อุณหภูมิของน้ำ ความขม ปริมาณของกาแฟ ขนาดในการบดกาแฟ You can determine the significant of variables. ขมไป, จืดไป, เข้มข้นไป, ใช้ผงกาแฟบดเก่า : กาแฟไม่อร่อย เมล็ดกาแฟบดนานน้อยกว่า 2 ชม. : กาแฟไม่อร่อย อุณหภูมิน้ำร้อน 80 –100 องศา : กาแฟอร่อย เมล็ดกาแฟบดนานน้อยกว่า 2 ชม. : กาแฟอร่อย Chapter 9 344-493 KMS
Knowledge Analysis stage 4. You can now measure the variables. น้ำหนักของกาแฟที่ใช้ชง ปริมาณน้ำ อุณหภูมิที่แน่นอนขณะชง อุณหภูมิกาแฟขณะบริการลูกค้า ช่วงเวลาในการบดผงกาแฟและชงกาแฟ stage 5. Repeatable Methodology or Recipe typically considered good coffee stage 6. Repeatable Methodology + Localized Adaptability Columbia coffee, Italian supreme, Starbucks house brand Chapter 9 344-493 KMS
Knowledge Analysis stage 7. A Formal or Informal Model 0.56* weight of coffee + 0.12* volume of water = 1.414 specify the approximate relationship between variables stage 8. Perfect Knowledge perfect coffee never had and never know. Chapter 9 344-493 KMS
Diagnostic Questions to Evaluate Each Unit of Knowledge Analysis Chapter 9 344-493 KMS
Knowledge Audit Team Audit team should come from the following functional areas: Corporate strategist : goal setting Senior management : align long term KM vision and business strategy Human resource manager : understand of employee skills Marketer : picture of actual market performance of the firm Information Technologist : bring in knowledge, skill, and expertise technology implementation Knowledge Analyst : integrate input to the audit team for knowledge assets Chapter 9 344-493 KMS
Knowledge Audit and Analysis Process 1 มี 4 ขั้นตอน 2 3 internal benchmarking 4 Chapter 9 344-493 KMS
The Knowledge Audit Process ขั้นตอน ที่ 1 1 Chapter 9 344-493 KMS
The Ideal State in Knowledge Audit ขั้นตอน ที่ 2 2 Chapter 9 344-493 KMS
Optimum benchmark values ขั้นตอน ที่ 2 Chapter 9 344-493 KMS
Measuring Knowledge Assets ขั้นตอน ที่ 2 Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method ขั้นตอน ที่ 3 3 Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method ขั้นตอน ที่ 3 intangible asset employee know how reputation organization culture Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method Chapter 9 344-493 KMS
Selecting the audit method Chapter 9 344-493 KMS
Document Knowledge Asset ขั้นตอน ที่ 4 4 Chapter 9 344-493 KMS
The Capability Framework for Positioning Knowledge-Related Assets ขั้นตอน ที่ 4 Chapter 9 344-493 KMS
The Capability Framework for Positioning Knowledge-Related Assets ขั้นตอน ที่ 4 Chapter 9 344-493 KMS
Determining the strategic K-spot Best case for KM EK TK Most company Chapter 9 344-493 KMS
The end.