L/O/G/O
•PariyapornPisutsinNo.3 •PitchayaPattamapornpongNo.6 •AtthitayaThipsukhumNo.8 Class 4/4 Mahidol Wittayanusorn School •PariyapornPisutsinNo.3 •PitchayaPattamapornpongNo.6 •AtthitayaThipsukhumNo.8 Class 4/4 Mahidol Wittayanusorn School presented by
What drink that we should eat fruits and vegetables with ????? What drink that we should eat fruits and vegetables with ????? Introduction
material & methods First, prepare each plant: watermelon, carrot, kale, pineapple and dragon fruit(weight=10 g/each plant) about 4 sets •Set 1 test with water •Set 2 test with soda •Set 3 test with ethyl alcohol •Set 4 test with oil Second, take fruit in the solute and shake them for 5 minutes. Third, bathe fruit in the solute in the close container for 4 days then observe and compare the result. Finally, repeat the experiment 2 times First, prepare each plant: watermelon, carrot, kale, pineapple and dragon fruit(weight=10 g/each plant) about 4 sets •Set 1 test with water •Set 2 test with soda •Set 3 test with ethyl alcohol •Set 4 test with oil Second, take fruit in the solute and shake them for 5 minutes. Third, bathe fruit in the solute in the close container for 4 days then observe and compare the result. Finally, repeat the experiment 2 times
result
SODAEthanol water oil 1 st day watermelon
SODA Ethanol wateroil 1 st day Dragon fruit
SODA Ethanol wateroil 1 st day pineapple
SODA Ethanol water oil 1 st day kale
SODA Ethanol wateroil 1 st day carrot
2 st day SODA Ethanol water oil watermelon
2 st day SODA Ethanol water oil Dragon fruit
SODA Ethanol wateroil 2 st day pineapple
2 st day SODA Ethanol water oil kale
SODA Ethanol wateroil 2 st day carrot
From the result, most of fruits, ethyl alcohol is the best solvent to distill pigment. The second are water and soda because both give the proximal result such as watermelon, pineapple and kale. The last is oil. However the fruit that gives the different result is dragon fruit. Water and soda can distill pigment more than ethyl alcohol. So we should eat the fruit with the best solvent in this result for body can absorb pigments and make the best useful. Discussion & Conclusion
Thank you Aj.Sirimart Sukprasert, the teachers in the NOSSI class and the listeners for their helps and attentions. Acknowledgements
กิรภาค ประคองทรัพย์. (2545). ประโยชน์ของสารสีในผัก. ค้นเมื่อ 23 สิงหาคม 2553, จาก web/10000/generality/ html ศิริพร โสภณ. (2545). การสกัดด้วยตัวทำละลาย. ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก /4-5/no10/kansakud.html สารพฤกษเคมี อยู่ใกล้ตัวกว่าที่คิด. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก age.com/antiaging/antiaging.php?aid=51 วิธีการสกัดน้ำมันหอมระเหย. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก องค์ประกอบของผักและผลไม้. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 26 สิงหาคม 2553, จาก กิรภาค ประคองทรัพย์. (2545). ประโยชน์ของสารสีในผัก. ค้นเมื่อ 23 สิงหาคม 2553, จาก web/10000/generality/ html ศิริพร โสภณ. (2545). การสกัดด้วยตัวทำละลาย. ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก /4-5/no10/kansakud.html สารพฤกษเคมี อยู่ใกล้ตัวกว่าที่คิด. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก age.com/antiaging/antiaging.php?aid=51 วิธีการสกัดน้ำมันหอมระเหย. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 25 สิงหาคม 2553, จาก องค์ประกอบของผักและผลไม้. ( ม. ป. ป.). ค้นเมื่อ 26 สิงหาคม 2553, จาก References
L/O/G/O Thank You! For Your Attention Thank You! For Your Attention