Carbohydrate 356202
Nitrogenous compound Protein Free amino acids Nucleic acids Amine Amide Alkaloid
Composition of protein H 6.5-7.3% N 15.5-18% S 0.5-2.0% P 0-1.5% A.A - in natural > 200 - in protein ~ 20
Amino acid
Amino acid Natural occuring - L-configuration biologically active Synthetic - Racemic - DL-met First limiting AA in poultry
Aliphatic amino acids Monoamino monocarboxylic Gly (G) Ala (A) Val (V) Leu (L)
Aliphatic amino acids Ile (I) Ser (S) Thr (T)
Aromatic amino acids Phe (F) Tyr (Y)
Sulfur amino acids Cys (C) Met (M) COOH – CH – CH2 – S – S - NH2 Cystine
Acidic amino acids Asp (D) Gln (Q) Asn (N) Glu (E)
Basic amino acids Arg (R) Lys (K) His (H)
Heterocyclic A.A. Trp (W) Pro (P)
Classification of amino acids Essential Non EAA (indispensable) (dispensable) Arg Met Ala Gln His Phe Asp Gly Ile Thr Asn Pro Leu Trp Cys Ser Lys Val Glu Tyr
Properties of AA (Ionization state) Cation Buffer Anion
Polypeptide
Classification of Protein Simple protein Conjugated protein prot + prosthetic Fibrous Globular - Glycoprotein - Lipoprotein - Phosphoprotein - Nucleoprotein - Chromoprotein - Metalloprotein - Collagen - Elastin - Keratin - Enzyme - Hormone - Antibody - Transport protein
Fibrous protein Collagen – connective tissue Long peptide chain structure, high elasticity, insoluble, resistance to enzyme Collagen – connective tissue Elastin – tendon, blood vessel Keratin – hair, hide, wool, beak, scale (S-AA)
Globular protein water soluble, e.g., enzyme, antibody, hormones, hemoglobin, myoglobin, albumin, globulin
Chromoprotein; Metaloprotein Hemoglobin; Fe
Chlorophyll Chlorophyll-Mg : Porphyrin ring
Nucleic acid - polynucleotides Nitrogenous compound Nucleic acid - polynucleotides Base + ribose + phosphate – Nucleotides Base + ribose - Nucleosides
Nucleic acid - polynucleotides Nucleic acid – Nucleus & mitochondria Purine & Pyrimidine - riboflavin, niacin - FAD, NAD, NADP, CoA - ATP, ADP - DNA, RNA
ประเภทของโปรตีน แบ่งตามหน้าที่ 1. Transport protein e.g. hemoglobinช่วยลำเลียง O2,CO2 2. Enzyme ช่วยปฏิกิริยาเคมีในร่างกาย 3. Structural protein เช่น คอลาเจนของเนื้อเยื่อเกี่ยวพัน 4. Storage protein โปรตีนที่สะสมเป็นอาหาร เช่น albumin, vitellin, casein, glutelin, protamine 5. Contractile protein ทำหน้าที่เกี่ยวกับการเคลื่อนไหว e.g.myosin & actin ช่วยในการยืดหดตัวของกล้ามเนื้อ 6. Protective protein e.g. immune, antibody เป็นภูมิคุ้มกันโรค ให้กับร่างกาย 7. Toxin เป็นสารพิษ เช่น พิษงู พิษคอตีบ พิษอหิวาต์
Properties of protein Solubility – colloid Albumin>>>keratin Albumin precipitation 2. Buffer – zwitter ion, amphoteric ion 3. Denature rapture 2nd, 3rd, 4th structure Primary structure ยังคงอยู่ ไม่ถูกทำลาย Polar AA & small size Soluble
Denature of protein ปัจจัยที่ทำให้เกิดการ denature ได้แก่ สูญเสีย *Solubility * Bio activity ปัจจัยที่ทำให้เกิดการ denature ได้แก่ heat, acid, base, alcohol, urea, salt of heavy metal* ตัวอย่าง : การใช้กรด หรือให้ความร้อนแก่ egg white, shrimp, milk ช่วยกำจัดพิษได้ โดย Detoxify → vomit
Protein denature by acid & heat
Milk + acid enzyme เกิด coagulation เช่น yoghurt
Protein quality Digestion + EAA pattern (fit to animal requirement) Limiting a.a 1st 2nd Poultry Met Lys Swine Lys Met