วก 341 คุณสมบัติทางกายภาพของผลิตภัณฑ์เกษตร Rheology วก 341 คุณสมบัติทางกายภาพของผลิตภัณฑ์เกษตร
Quiz จงสเก็ตรูปข้างล่าง 1. Bioyield คือจุดใดในรูป ? 2. Modulus of Elasticity มีค่าเท่าไร? Stress (MPa) Strain (%)
Basic concept & Definition Rheology เป็นการศึกษาถึงการเปลี่ยนรูป (Deformation) และการไหล (Flow) ในวัสดุ ถ้าพูดถึง Mechanical properties ที่เกี่ยวกับ Deformation แล้ว จะหมายความรวมไปถึง Rheological properties Rheology จะแสดง Parameter ต่าง ๆ ในรูป force, deformation, and time ตัวอย่างของพฤติกรรมทาง Rheology ได้แก่ Time-dependent stress and strain behavior, Creep, Stress relaxation and Viscosity
Basic concept & Definition
Basic concept & Definition
ASTM definition Strain Linear (tensile or compression) strain Axial strain Transverse strain Shear Strain True strain ln(dL/L0) Macro/Micro-strain Stress Nominal Stress Normal stress Tensile stress Compressive stress Shear stress Torsional Stress True stress Fracture stress
ASTM definition Newtonian liquid Non-Newtonian liquid Rigidity (shear modulus) Isotropic Homogeneous Stress relaxation Creep Viscosity Kinematic viscosity Newtonian liquid Non-Newtonian liquid Apparent viscosity Thixotropic fluids Rheopectic fluids
ASTM definition
Stress-strain curve for a 15. 2 mm long by 10 Stress-strain curve for a 15.2 mm long by 10.0 mm diameter sample of Red Delicious apple loaded at a strain rate of 82/s
ASTM definition Compressive strength Elastic Limit Modulus of elasticity Initial tangent modulus Tangent modulus Secant modulus Chord Modulus Poisson’s ratio Proportional limit Shear strength Tensile strength Yield point Yield strength Pressure Deformation Bioyield point Rupture point Bioyield strength Stiffness Elasticity Plasticity Toughness Mechanical hysterisis