งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

Juree Charoenteeraboon, Ph.D. Faculty of Pharmacy, Silpakorn U.

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


งานนำเสนอเรื่อง: "Juree Charoenteeraboon, Ph.D. Faculty of Pharmacy, Silpakorn U."— ใบสำเนางานนำเสนอ:

1 Juree Charoenteeraboon, Ph.D. Faculty of Pharmacy, Silpakorn U.

2 Quality control of Biological products Research Process Production In-process control Finishing product control Lot release control (Certificate of lot release for biological product) National Control laboratory: NCL Post-marketing Survillance) (Cold chain system)

3 Quality control of Biological products Research Development Traceability Production GMP In process control

4 Factors must be control for production process  Microorganism strain (Seed lot control)  Substrate for propagation (Animal, Tissue culture / Transform cells) -type Horse, sucking mouse, monkey Primary or Continuous cell line Human, animal or insect cell -Contamination (Bacteria, yeasts and fungi, Mycoplasmas or viruses)  Media  Container Quality control in production process

5 Awareness  Endogenous viruses  Residual cellular DNA in vaccines  Transforming proteins  Material from Human origin : HIV and hepatitis B virus contamination  Residual antibiotics from culture media : allergy ? Quality control in Production process

6 Quality control of Biological products Finished product Identity Potency Safety Toxicity test Sterility Inactivation test Non virulent test Pyrogen test Host residue: Protein, DNA, virus Physical-Chemical test etc.

7 Vaccine development 1. Pre-clinical phase immunogenicity, tolerability and protective efficacy studies when appropriate animal models exist 2. The clinical phases of vaccine development 2.1 Pre-licensure (Requirement: Products were product under GMP) Phase I Phase II Phase III Safety, Dose ranging Protective/potency efficacy Preliminary immunogenicityConsistency lots hundreds hundreds to thousands Ref: Nalin DR. Evidence based vaccinology. Vaccine. 20 (2002) 1624–1630

8 Vaccine development Ref: Nalin DR. Evidence based vaccinology. Vaccine. 20 (2002) 1624– The clinical phases of vaccine development 2.2 Post-licensure Phase IV Phase V Expanded safety, New claims field effectiveness and local licensure studiesManufacturing enhancement Post-marketing surveillance Safety studies (case-control, linked database,etc.) Studies in subgroups excluded from licensure package (individuals with immune-suppression, liver disease, renal failure, obesity, the elderly, smokers, etc.)

9  Different from chemical drug ◦ Exp. เติมโดยกำหนดเป็นปริมาณโปรตีน แต่ตรวจหา protective activity  มีความเฉพาะเจาะจงแต่ละวัคซีน บางครั้งไม่ สามารถใช้วิธีเดียวกันในวัคซีนชนิดเดียวกัน ที่ผลิต ด้วยวิธีต่างกัน  บางครั้งต้องการมากกว่า 1 วิธีทดสอบเพื่อยืนยันผล  วัคซีนชนิดเดียวกัน มีข้อกำหนดในการทดสอบที่ แตกต่างกันได้ ขึ้นกับขั้นตอนในการผลิต

10  ต้องมีการควบคุมคุณภาพในวิธีการทดสอบ เช่นเดียวกับในการผลิต : GLP, ISO etc. ◦ Validation for test method ◦ Calibration of instrument ◦ Certified material ◦ Uncertainty ◦ อื่น ๆ

11  Microbiological assay ◦ Propagation/cultivation ◦ Count: bacterial count, Plaque assay ◦ Titer: Cytopathic effect of virus

12  Immunological assay ◦ Heam agglutination, Precipitation, Rocket immunization, Immunoblot, RIA, ELISA etc. ◦ Monoclonal antibody, Polyclonal antibody  Cell culture techniques: cultivate of virus, adventitious virus

13  Biochemical assay ◦ Electrophoresis, Flow cytometry, protein analysis, etc.  Molecular biological assay: DNA sequencing, PCR/QPCR etc.  Physical and Chemical technique ◦ pH, titration, UV, IR, NMR, MS, centrifugation, filtration, etc. ◦ Chromatography: HPLC, GC, LC, etc.

14  Hepatitis B vaccine (rDNA)

15 Antigens: complete structure (protein, lipid, carbohydrate) Morphology: electron microscopy Density of antigen particle: gradient centrifugation Characterize the antigenic epitopes Primary structure of protein Amino acid composition, peptide mapping BP 2013

16  Hepatitis B vaccine (rDNA) BP 2013

17  Hepatitis B vaccine (rDNA) BP 2013

18  Antigen content and identification ◦ Quanlity and specificity of HBsAg ◦ Immunological assay; RIA, ELISA, Immunoblot, single radial diffusion ◦ Antigen/protein ratio ◦ Molecular weight: SDS-PAGE ◦ Reference vaccine BP 2013

19  Antigenic purity: LC or SDS-PAGE  Content determination for proteins, lipids, nucleic acids and carbohydrates BP 2013

20 DNA residue Caesium residue

21 DTP vaccine  Identity  Potency  Safety

22 JE vaccine  Identity  Potency  Safety

23 Neurovirulent test  Ten monkeys with seronegative for virus  O.5 ml inject into the thalamic region  Amount of virus: not less than a single human dose  Observed days for symptoms paralysis and other evidence of neurological involvements

24 Test residual live poliovirus  inoculation each monovalent virus (1500 human doses) on suitable cell cultures  Cells used: ◦ monkey kidney cells (Macaca, Cercopithecus or Papio), ◦ Hep-2 cells.  Observe the cell cultures for at least 3 weeks ◦ The end of 2 nd and 3 rd week  No sign of poliovirus multiplication is present in the cell cultures.

25 Residual infectious virus Inoculate a quantity equivalent to not less than 25 human doses of vaccine into cell cultures A passage every 7 days and maintain the cultures for a total of 21 days then examine the cell cultures for rabies virus using an immunofluorescence test. The vaccine complies with the test if no rabies virus is detected

26  specifies the general requirements for the competence to carry out tests and/or calibrations, including sampling.  It covers testing and calibration performed using standard methods, non-standard methods, and laboratory-developed methods.  Not cover the regulatory and safety requirements on the operation of laboratories

27  Scope  Normative reference  Term and definitions  Quality Management Requirements  Technical Requirements

28  Quality Management Requirements ◦ Organization ◦ Quality system ◦ Document control ◦ Review of requests, tenders and contracts ◦ Purchasing services and supplies ◦ Service to the client ◦ Complaints ◦ Control of nonconforming testing and/or calibration work ◦ Corrective action ◦ Preventive action ◦ Control of records ◦ Internal audits ◦ Management reviews

29  5.Technical Requirements ◦ General ◦ Personnel ◦ Accommodation and environment conditions ◦ Test and method validation/uncertainity ◦ Equipment ◦ Measurement traceability ◦ Sampling ◦ Handling of test and calibration items ◦ Assuring the quality of test and calibration results ◦ Reporting the results

30  Accuracy  Precision/Repeatability  Specificity  Detection limit  Quantitative limit  Linearity  Range  Robustness

31  ค่าความไม่แน่นอนในการวัด  ตัวอย่าง สารละลาย A วิเคราะห์ความเข้มข้นด้วยการ ดูดกลืนแสง  ตรวจวัดแล้วเกิดค่าขึ้นมา เป็นค่าประมาณของค่าจริง ซึ่งค่านี้มีความคลาดเคลื่อนของการวัดที่เกิดขึ้นในแต่ละ ครั้ง ซึ่งมากหรือน้อยขึ้นอยู่กับปัจจัยต่างๆ ซึ่งหากการ ควบคุมไม่ดี ความแตกต่างในการวัดแต่ละครั้งจะสูง ครั้งที่ค่าการดูดกลืนแสง

32  Error ◦ เป็นค่าที่แตกต่างจากค่าจริง หรือค่าที่ผิดพลาดไปจากค่า จริง ◦ เช่น ชั่งน้ำหนักได้ กรัม มีค่าผิดพลาด กรัม ดังนั้น ค่าจริงเท่ากับ กรัม  Uncertainty ◦ ค่าความไม่แน่นอนที่เกิดขึ้นในการวัด โดยบอกช่วงของผล การวิเคราะห์ที่มีความเป็นไปได้ ◦ เช่น ชั่งน้ำหนักได้ กรัม แต่มีค่าความไม่แน่นอนของ การวัด ±0.05 กรัม ดังนั้น ค่าที่ชั่งได้อยู่ในช่วง ±0.05 กรัม หรือเท่ากับ กรัม เป็นต้น

33 Specified Upper limit Specified Lower limit

34 Specified Upper limit Specified Lower limit

35  ใช้ในการวัดเชิงปริมาณที่ประมาณช่วงค่าที่ นักวิเคราะห์เชื่อว่าให้ค่าผลการทดสอบ ◦ ดังนั้นค่าจริงจะอยู่ในช่วงของการวัดที่บวกค่าความไม่ แน่นอนแล้ว

36  ความสำคัญ ◦ หากผลการทดสอบอยู่ในช่วง Limit ◦ ใช้ในการประเมินคุณภาพของผลการทดสอบ ใน ห้องปฏิบัติการที่มีระบบคุณภาพ  ยิ่งน้อย ยิ่งดี ◦ แสดงถึงความสามารถในการสอบกลับได้ของระบบ การวัด ◦ ลดข้อโต้แย้ง เมื่อเกิดความไม่สอดคล้องผลการ ตรวจวิเคราะห์ในห้องปฏิบัติการต่างกัน ◦ ISO/IEC (2005) กำหนดไว้ในข้อ Estimation of uncertainty of measurement ◦ มีการตั้งมาตรฐานเพื่อเป็นแนวทางในการหาความ ไม่แน่นอนในการวัด (Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement (GUM))

37  Type A uncertainty  เกิดจาก Random error  ความไม่แน่นอนชนิดนี้หาค่าได้ด้วยการทำซ้ำ และประเมินด้วยวิธีทางสถิติ  Type B uncertainty ◦ Systematic error ◦ ความไม่แน่นอนที่เกิดจากค่าที่อ่านได้จาก เครื่องมือวัด หรือวัสดุที่ใช้ ◦ ไม่สามารถประเมินได้จากสถิติหรือการทำซ้ำ ◦ ประเมินได้จากการสอบเทียบเครื่องมือ หรือ เอกสารรับรองวัสดุ เป็นต้น

38 1. “Bottom-up” Approach ตามวิธีของ GUM: 1993  พิจารณาทุกปัจจัยที่เกี่ยวข้องและมีผลต่อค่า การทดสอบ ( แผนภูมิก้างปลา ) และนำค่า uncertainty ของการวัดมารวมกัน  แนวทางนี้มีรูปแบบที่ชัดเจนในโครงสร้าง และ การกำหนดค่าความไม่แน่นอน  นำไปสู่การพัฒนาทางเทคนิคการทดสอบ โดย ใช้หลักการลด - เพิ่มค่าความไม่แน่นอนในแต่ละ ปัจจัยได้

39 ค่าการดูดกลืนแสง Balance Certified material air uncertainty repeatability humidity temperaturepressure

40 2. Top-down Approach  การประมาณค่าความไม่แน่นอนจากการนำค่า ความผิดพลาดทั้งเชิงระบบ และเชิงสุ่ม คือ Bias, repeatability และ reproducibility มา พิจารณาหาค่าความไม่แน่นอน  ได้จากการทำซ้ำ และนำมาหาค่าเบี่ยงเบน มาตรฐานของความทำซ้ำได้ (Standard deviation of reproducibility, S R )  ในทางจุลชีววิทยานิยมใช้ทางนี้ เนื่องจากปกติ ไม่สามารถประเมินค่าจริงได้ และ ค่าเบี่ยงเบน ทางจุลชีววิทยาที่ยอมรับได้มีค่าสูง

41 Thank you


ดาวน์โหลด ppt Juree Charoenteeraboon, Ph.D. Faculty of Pharmacy, Silpakorn U.

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


Ads by Google