EPIDEMEOLOGY AND RISK ASSESSMENT S. Pavittranon psumol@yahoo.com
Risk analysis Risk Assessment Risk Management Risk Communication Public Hearing Risk Assessment Risk Management Risk Communication Public Policy formulation Standards / Implimentation
Data submission for registration -Public health policy -Socio-economics -Politics Reassessment Post-marketing monitoring and surveillance Toxicological data Mechanistic data Epidemiological data Exposure data Efficacy data Adverse health effect NOAEL Reference dose (Rfd, ADI ) Carcinogenic potency Total exposure Margin of safety Risk (MRL, TI, ) Decision making Approval Further data required Rejection
EPID study RISK EXPOSURE DOSE SENSiTIVITY Extrapolate Testing
Toxicology Food additives Pesticides Contaminants Chemicals Drugs Bacteria
I. การประเมินความเสี่ยง (risk assessment) เป็นกระบวนการทางวิทยาศาสตร์เพื่อการประเมินโอกาสและความรุนแรงของผลเสียต่อสุขภาพ อันเนื่องจากการได้รับสัมผัสอันตรายที่เกิดจาก สารเคมี เชื้อโรค ฯลฯ
การประเมินความเสี่ยง ประกอบด้วย 4 ส่วน 1. การแสดงถึงอันตราย (hazard identification) 2. การอธิบายลักษณะของอันตราย (hazard characterization) 3. การประเมินการได้รับสัมผัส (exposure assessment) 4. การอธิบายลักษณะของความเสี่ยง (risk characterization)
(hazard identification) 1. การแสดงถึงอันตราย (hazard identification) หมายถึง การแสดงถึงผลหรือแนวโน้ม ที่จะเกิดต่อสุขภาพ ซึ่งมีความสัมพันธ์กับ สารใดสารหนึ่ง โดยเฉพาะไม่ว่าจะเป็น สารชีวภาพ สารเคมี หรือสารกายภาพ
Data การทดสอบพิษแบบเฉียบพลัน การทดสอบกึ่งเรื้อรัง การทดสอบแบบเรื้อรัง การทดสองการเกิดพิษต่อระบบสืบพันธุ์และการพัฒนาตัวอ่อน(Reproduction & Fetal Development Test) การทดสอบการเกิดมะเร็ง (Carcinogenicity Test) การทดสอบการเกิดพิษแบบกลายพันธุ์ (Mutagenicity Test) Epidemeology studies
2. การอธิบายลักษณะของอันตราย (hazard characterization) 2. การอธิบายลักษณะของอันตราย (hazard characterization) หมายถึงการประเมินในเชิงคุณภาพหรือปริมาณของธรรมชาติของผลอันไม่พึงประสงค์ที่อาจเกิดขึ้นจากสิ่งที่ก่อให้เกิดอันตราย
3. การประเมินการได้รับสัมผัส (exposure assessment) 3. การประเมินการได้รับสัมผัส (exposure assessment) หมายถึง การประเมินเชิงคุณภาพหรือปริมาณระดับการได้รับสิ่งที่อาจก่อให้เกิดอันตรายจากอาหารหรือจากแหล่งอื่นที่คาดว่าจะเกิดขึ้น เช่น การประเมินการได้รับสัมผัสตามแนวทาง ต่อไปนี้ oral skin inhalation
4. การอธิบายลักษณะของความเสี่ยง (risk characterization) 4. การอธิบายลักษณะของความเสี่ยง (risk characterization) เป็นการนำผลจากส่วนประกอบข้างต้น มาประมวลในเชิงคุณภาพหรือปริมาณ เพื่อคาดคะเนโอกาส และความรุนแรงของผลอันไม่พึงประสงค์ที่จะเกิดขึ้นกับประชากรที่กำหนดไว้
II. การบริหารจัดการความเสี่ยง (risk management) การตัดสินใจทางเลือกในการดำเนินการ ควบคุมที่เหมาะสม โดยอาศัยผลจากการ ประเมินความเสี่ยง เพื่อให้สอดคล้องกับ
Arsenic risk assessment Risk assessment steps Hazard Identification Dose-response relationship Exposure assessment Risk Characterization Reference: Teeyapant et al. 2002
Arsenic 1 Harzard Identification Hyper keratosis dyspigmentation hyperkeratosis และ dyspigmentation melanoma Internal cancer
Epidemeology Study 2 Dose response relationship Taiwan’s study between 1973-1986 Use standard mortality rate Clasification according to Eighth Revision of International Classification of Diseases , Injuries and Causes of Death ( ICD-8 ) - person - years at risk - Bladder cancer ( ICD 188 ) , Lung cancer ( ICD 162 ), Liver cancer( ICD 155 ) Male nad female Exposure to arsenic in well water
2 Dose response relationship Arsenic (inorganic) RfD Set at 0.0003 mg/kg/day based on hyperpigmentation (blackfoot disease) and kertosis (skin lesions) and possible vascular complications
2.Dose response relationship, Arsenic (inorganic) Class A human carcinogen, increased mortality from multiple internal organ cancers and skin cancers (exposed by drinking water) and lung cancer (exposed by inhalation) Potency Factor (over a lifetime) or Risk Specific Dose (RsD) at 0.0006 g/kg/d Response RsD 10-5 Dose
2. REFERENCE DOSE RfD, oral reference dose, is an estimate of a daily exposure to sensitive sub-population of people that is likely to be without appreciable risk of deleterious effect during a lifetime (safe dose) For non-carcinogens Threshold response
3 Exposure assessment Food and drinks duplicate sample survey 10 households from 9 villages at high to low 3 days for 9 meals
Bw Exposure data Dose = C.IR Dose = exposure from food and water (mg/ 1 kg/day or ug/ 1 kg./day ) C= as concentration in food or water (mg./kg. , ug./kg , mg/liter , ug/liter ) IR = consumption rate (kg/day , liter/day ) Bw = average boday weight (60 kg. )
Exposure data Food Dose = 1500 = 25 ug/kg/day 60 water Dose = 1000 x 2 = 33.3 ug/kg/day
4. Rise characterization USEPA classify arsenic as class 1 a carcinogen Risk (R) = P x Total dose x year of exposure / year in life time
P = Potency factor ( oral ) = 0.6 ( mg/นน.ตัว 1kg/day ) -1 4. Risk characterization R = Cancer risk P = Potency factor ( oral ) = 0.6 ( mg/นน.ตัว 1kg/day ) -1 Total dose = 0.0583 (mg/ 1kg/day) R = 0.6 x 0.0583 = 0.03
( chance of cancer 1 / 1000 over baseline) 20 year exposure R = 0.6 x 0.0583 x 20 70 = 1 x 10 -3 ( chance of cancer 1 / 1000 over baseline)
Non- cancer end point margin of safety ( MOS) MOS = Exposure ADI Exposure = as in water ADI = acceptable daily intake ( 50 ug / l) = 1000 ug / l = 20 50 ug / l
Comment and suggestion 1. No sppeciation data 2. Low level dose-response relationship 3. No Soil data
RA for Products Pesticides Food contaminants, additives Drugs : phynyl propanolamine X-ray, phototoxicology Coloring agents in Cosmetics Toys: plasticizers Ect…
TETRODOTOXIN ปลาปักเป้า
HUAHIN AGENT ORANGE HUAHIN Site A, Where the containers were found. Contaminated soil was dug up and moved to Site B. Matichon Newspaper April 17, 1999 HUAHIN
WHITE POWDER
บึงโรงงานยาสูบ
ดร.ถวัลย์ ชูขจร ผอ.กองสิ่งแวดล้อมประมง กรมประมง
PARAFORMALDEHYDE
ACRYLONITRILE
http://202.183.214.244/webboard/topic.php?id=415538
ขอบคุณค่ะ
ขอบคุณค่ะ