AMINO ACID & PROTEIN
AMINO ACID
AMINO ACID CLASSIFICATION Aliphatic side chain aromatic side chain Sulphur – containing side chain Acidic side chain Basic side chain Amide side chain Hydroxylic side chain Imino Side Chain
Aliphatic side chain Glycine , Almine , Valine Leucine และ Isoleucine Alanine Glycine
aromatic side chain Phenylalanine Tryptophan tyrosine Tryptophan
Sulphur – containing side chain Cysteine และ Methioninr Methioninr Cysteine
Cystine
Acidic side chain Aspartic acid Glutamic acid
Basic side chain Lysine 10.5 Arginine 12.5 Histidine 6.0
Amide side chain Asparagine Glutamine
Hydroxylic side chain Serine Threonine
Imino Side Chain Proline
การจำแนกประเภทกรดอะมิโน Essential amino acid/ Indispensable amino acid Nonessential amino acid/ Dispensaable amino acid
Amino acid properties Switter ion
peptide bond
Resonance of peptide bond
แรงยึดเหยี่ยวระหว่างโมเลกุลของโปรตีน H-bond Disulfide bond Van der waals force
H-bond : - helix
H-bond : Pleated sheet structure ที่มา : http://web.mit.edu/esgbio/www/lm/proteins/structure/structure.html
H-bond : Pleated sheet structure
พันธะไดซัลไฟด์ (Disulfide bond)
Disulfide bond
Conformation of protein primary structure secondary structure Tertiary structure quarternary structure
http://imiloa. wcc. hawaii. edu/krupp/BIOL101/present/lcture12/sld018 http://imiloa.wcc.hawaii.edu/krupp/BIOL101/present/lcture12/sld018.htm
การจำแนกประเภทของโปรตีน composition - simple protein - conjugated protein 3-Dimensional structure - fibrous protein - globular protein Function
หน้าที่ของโปรตีน Structure proteins Contractill proteins Catalytic proteins Hormonal proteins Natural –drfrnes proteins Blood proteins Transport proteins Respirator proteins Receptor proteins Ribosomal proteins Toxin proteins Vision proteins
ปฏิกิริยาของกรดอะมิโนและโปรตีน Ninhydrin Biuret Hydrolysis
Ninhydrin
Biuret
Denaturation ความร้อนและรังสีอุตราไวโอเลต สารเคมี - กรดและด่าง - กรดและด่าง - ตัวทำละลายอินทรีย์ - เกลือไอออนของโลหะหนัก