งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

LIPIDS By Assoc. Prof. Dr. GRIANGSAK CHAIROTE. Reference: 1.Chapman, “Introduction to Lipids”, Mc Grae-Hill, London, 1969 2.M.I, Gurr and A.T, James,

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


งานนำเสนอเรื่อง: "LIPIDS By Assoc. Prof. Dr. GRIANGSAK CHAIROTE. Reference: 1.Chapman, “Introduction to Lipids”, Mc Grae-Hill, London, 1969 2.M.I, Gurr and A.T, James,"— ใบสำเนางานนำเสนอ:

1 LIPIDS By Assoc. Prof. Dr. GRIANGSAK CHAIROTE

2 Reference: 1.Chapman, “Introduction to Lipids”, Mc Grae-Hill, London, M.I, Gurr and A.T, James, “ Lipid Biochemistry, an Introduction”, Chapman and Hall Ltd., London, A.L, Lehninger, “Principle of Biochemistry”, Worth Publishing Inc., New York, 1982

3 Biodiesel(methyl ester) Refined corn oil Corn field

4 Lard ω-3 Products Tallow

5 Definition หมายถึงสารที่มีลักษณะเป็นไข มัน หรือน้ำมันที่ไม่สามารถละลายในน้ำได้ แต่ละลายในตัวทำละลายอินทรีย์หรือ ตัวทำละลายไม่มีขั้ว (Non-polar or Non-aqueous solvent) เช่น etrher, Chloroform, benzene และ alcohols

6 หน้าที่ของลิปิดส์ เป็นโครงสร้างของ cell membrane สะสมและถ่ายเทพลังงาน เป็นสารเคลือบเพื่อป้องกันเชื้อโรคหรือเป็น ฉนวน บ่งบอกชนิดของเนื้อเยื่อที่ lipids เป็น องค์ประกอบอยู่ เช่นเนื้อเยื่อประสาทจะมี sphingomyelins เป็นวิตามิน หรือฮอร์โมน

7 Classification Hydrolyzable lipids Only C, H, O Triacylglycerol(Triglyce ride) Animal fats Vegetable oils Waxs With C, H, O, N, P Ester of glycerol Ester of sphingosine Nonhydrolyzable lipids Steroids Terpenes Others Simple lipids Compound lipids or Conjugate lipids Derved lipids

8 Glycerol Monoglyceride 1,3 Diglyceride may be 1,2 Triglyceride

9 Unsaturated Fatty Acid Saturated Fatty Acid

10 Common Fatty Acids Chemical Names and Descriptions of some Common Fatty Acids Common Name Carbon Atoms Double Bonds Scientific NameSources Butyric acid40 butanoic acid butterfat Caproic Acid60 hexanoic acid butterfat Caprylic Acid80 octanoic acid coconut oil Capric Acid100 decanoic acid coconut oil Lauric Acid120 dodecanoic acid coconut oil Myristic Acid140 tetradecanoic acid palm kernel oil Palmitic Acid160 hexadecanoic acid palm oil Palmitoleic Acid161 9-hexadecenoic acid animal fats Stearic Acid180 octadecanoic acid animal fats Oleic Acid181 9-octadecenoic acid olive oil Ricinoleic acid hydroxy-9-octadecenoic acid castor oil Vaccenic Acid octadecenoic acid butterfat Linoleic Acid182 9,12-octadecadienoic acid grape seed oil Alpha-Linolenic Acid (ALA) 183 9,12,15-octadecatrienoic acid flaxseed (linseed) oil Gamma-Linolenic Acid (GLA) 183 6,9,12-octadecatrienoic acid borage oil Arachidic Acid200 eicosanoic acid peanut oil, fish oil Gadoleic Acid201 9-eicosenoic acid fish oil Arachidonic Acid (AA)204 5,8,11,14-eicosatetraenoic acid liver fats EPA205 5,8,11,14,17-eicosapentaenoic acid fish oil Behenic acid220 docosanoic acid rapeseed oil Erucic acid docosenoic acid rapeseed oil DHA226 4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid fish oil Lignoceric acid240 tetracosanoic acid small amounts in most fats

11 ω-3 Fatty acids n−3 fatty acids (popularly referred to as ω−3 fatty acids or omega-3 fatty acids) are a family of unsaturated fatty acids that have in common a carbon–carbon double bond in the n−3 position; that is, the third bond from the methyl end of the fatty acid.unsaturatedfatty acidsdouble bondn−3 N-3 fatty acids หรือ ω-3fatty acids หรือ omega-3 fatty acids เป็นกรด ไขมันไม่อิ่มตัวที่มีพันธะคู่ที่ตำแหน่งที่ 3 จากปลายด้านเมทีล (CH 3 -) ข้อดีของกลุ่ม โอเมกา -3 คือช่วยลดภาวะเสี่ยงของโรคหัวใจ น้ำมัน ปลา (fish oil) ที่มีโอเมกา -3 ช่วยกระตุ้นการไหลเวียนของโลหิต ลด ความดัน ลด Triglyceride ลดความเครียด และ ความกังวล

12

13 Fatty acid composition of some common edible fats and oils. Percent by weight of total fatty acids. Oil or Fat Unsat./Sat. ratio Saturated Mono unsaturated Poly unsaturated Capric Acid C10:0 Lauric Acid C12:0 Myristic Acid C14:0 Palmitic Acid C16:0 Stearic Acid C18:0 Oleic Acid C18:1 Linoleic Acid (ω6) C18:2 Alpha Linolenic Acid (ω3) C18:3 Almond Oil Beef Tallow Butterfat (cow) Butterfat (goat) Butterfat (human) Canola Oil Cocoa Butter Cod Liver Oil Coconut Oil Corn Oil (Maize Oil) Cottonseed Oil Flaxseed Oil Grape seed Oil Lard (Pork fat) Olive Oil Palm Oil Palm Olein Palm Kernel Oil Peanut Oil Safflower Oil* Sesame Oil Soybean Oil Sunflower Oil* Walnut Oil

14 Waxes (Spermaceti is extracted from whale oil)whale oil Beeswax (myricyl palmitate) (cetyl palmitate)

15 Lanolin Lanolin is the smelly pale-yellow natural oil found on sheep’s wool. As a waste product in wool processing, it’s also known as wool oil, wool wax, wool fat, or wool grease. It’s a natural water-repellant, the function of which, it’s not too hard to guess, is to waterproof the sheep. Lanolin also has anti-fungal and anti-bacterial properties that protect the sheep’s skin from infection. Derived from the animal’s oil glands, lanolin’s a mixture of wool fat and 25-30% water. Wool fat is a mixture of many different chemical compounds, including cholesterol and the esters derived from ‘fatty’ acids containing 18 to 26 carbon atoms. ลาโนลินเป็นน้ำมันสีเหลืองอ่อนพบในขนแกะ เป็นของทิ้ง จากการลอกขนแกะ ไม่ละลายน้ำ จึงกันน้ำได้ ช่วย ป้องกันผิวไม่ให้ติดเชื้อ เพราะมีสมบัติต้านเชื้อราและ แบกทีเรีย ลาโนลินมีน้ำ ประมาณ 25-30% ที่เหลือเป็น ไขมันที่มีทั้งโคเลสเตอรอลและเอสเทอร์ของกรดไขมัน

16 phosphatidylcholine or lecithin choline plasmalogen ethanolamine cephalin serine

17 Compound lipids lecithin พบในน้ำมันจากเมล็ดพืช สมองและไขสันหลังในสัตว์ และผนังเซล เป็น emulsifying agent ใช้ในการทำ mayonnaise, ice cream cake dough Cephalin พบในระบบประสาท และ เลือด ทำหน้าที่เป็นตัว เริ่มต้นในการแข็งตัวของเลือด Plasmalogen พบในผนังเซลประสาท เซลกล้ามเนื้อ

18 Sphingosinol or sphingosine (1) Fatty acid Phosphate+Nitrogenous base or glycoside ( ไม่มีส่วนนี้เรียก ceramide) Sphingolipids

19 พบใน myelin sheaths ในเส้นประสาท

20 เรียกว่าเป็น Glycolipids R’ เป็น Lignoceric acid คือ Cerasin มีลักษณะคล้ายขี้ผึ้ง พบเป็นส่วนสีขาวของสมอง myelin sheath ตับ ม้าม ไต ปอด erythrocytes Cerebrosides

21

22

23 A lipoprotein is a biochemical assembly that contains both proteins and lipids. The lipids or their derivatives may be covalently or non-covalently bound to the proteins. Many enzymes, transporters, structural proteins, antigens, adhesins and toxins are lipoproteins. Examples include the high density and low density lipoproteins of the blood, the transmembrane proteins of the mitochondrion and the chloroplast, and bacterial lipoproteins.biochemical proteinslipids enzymestransportersantigensadhesinstoxinshigh densitylow densitybloodtransmembrane proteinsmitochondrionchloroplast Lipoprotein Lipoprotein เป็นการรวมกันทางชีวเคมีของโปรตีนและลิพิดส์ แบบ covalent หรือ Non-covalent

24 Classification by density General categories of lipoproteins, listed in order from larger and less dense (more fat than protein) to smaller and more dense (more protein, less fat): ChylomicronsChylomicrons - carry triacylglycerol (fat) from the intestines to the liver, skeletal muscle, and to adipose tissue.triacylglycerolintestinesliverskeletal muscle adipose tissue Very low density lipoproteinsVery low density lipoproteins (VLDL) - carry (newly synthesised) triacylglycerol from the liver to adipose tissue.triacylglycerol Intermediate density lipoproteinsIntermediate density lipoproteins (IDL) - are intermediate between VLDL and LDL. They are not usually detectable in the blood. Low density lipoproteinsLow density lipoproteins (LDL) - carry cholesterol from the liver to cells of the body. Sometimes referred to as the "bad cholesterol" lipoprotein. High density lipoproteinsHigh density lipoproteins (HDL) - collects cholesterol from the body's tissues, and brings it back to the liver. Sometimes referred to as the "good cholesterol" lipoprotein. Chylomicron พา triglyceride จากลำไส้เล็กไปยังตับ กล้ามเนื้อ และ adipose tissue Very low density lipoproteins(VLDL) พา triglyceride ที่สร้างจากตับไปยัง adipose tissue Low density lipoproteins(LDL) พา Cholesterol จากตับไปยังเซลในร่างกายเรียกว่า bad cholesterol lipoprotein( มีโคเลสเตอรอลสูง ) High density lipoproteins(HDL) พา Cholesterol จากร่างกายกลับสู่ตับเรียกว่า Good cholesterol lipoproteins( มีโคเลสเตอรอลต่ำ )

25 CM VLDL LDL HDL Density (g/ml) < Diameter (Å) Total lipid (wt%) * Triacylglycerols Cholesterol esters Cholesterol Phospholipids * Most of the remaining material comprises the various apoproteins.

26


ดาวน์โหลด ppt LIPIDS By Assoc. Prof. Dr. GRIANGSAK CHAIROTE. Reference: 1.Chapman, “Introduction to Lipids”, Mc Grae-Hill, London, 1969 2.M.I, Gurr and A.T, James,

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


Ads by Google