งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

งานนำเสนอกำลังจะดาวน์โหลด โปรดรอ

Milk & BoneMilk & BoneMilk & BoneMilk & Bone. Do we consume enough calcium to meet the recommended value?

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


งานนำเสนอเรื่อง: "Milk & BoneMilk & BoneMilk & BoneMilk & Bone. Do we consume enough calcium to meet the recommended value?"— ใบสำเนางานนำเสนอ:

1 Milk & BoneMilk & BoneMilk & BoneMilk & Bone

2 Do we consume enough calcium to meet the recommended value?

3 ( ค. ศ. 1989) 1500

4 Daily calcium intake in Bangkok subjects (mg/day) 2 % 31 % 67 % Mean = 361 mg/d

5 Daily Calcium Intake in Thai Children (9-18 yrs ) 24 % 44 % 22 % 10 % Mean = 650 mg/d

6 Daily calcium intake in Khon Kaen subjects (mg/day) 35 % 4 % 17 % 44 % Mean = 378 mg/d M 265 mg/d F

7 สรุปปริมาณแคลเซียมที่ รับประทานต่อวันของคนไทย ส่วนใหญ่รับประทานแคลเซียม ไม่เกิน 400 mg/day RDA ของคนไทยประมาณ mg/day คนไทยขาดแคลเซียมประมาณ mg/day

8 หากเพิ่มปริมาณแคลเซียม ต่อวันจะมีผลต่อมวลกระดูก จริงหรือไม่ ?

9 Percentage of increments (%) P =.030 P =.007 P =.031 P =.045 Charoenkiatkul, et al Percentage of increment in BMD and BMC between groups after 1 year of 500 mg Ca supplementation in males

10 Percentage of increments (%) P =.033 P =.038 Charoenkiatkul, et al Percentage of increment in BMD and BMC between groups after 1 year of 500 mg Ca supplementation in females

11 Q4 ( ) Q3 ( ) Q2 ( ) Q1 ( ) SPBMD (g/cm 2 ) Q4 ( ) Q3 ( ) Q2 ( ) Q1 ( ) BMD AND QUARTILES OF CALCIUM INTAKE IN LATE POSTMENOPAUSAL WOMEN Quartiles of calcium intake (mg/d) FNBMD (g/cm 2 ) P < 0.05

12

13

14 Calcium consumption: Contribution of food groups in Bangkok children (9-18 yrs) 48 % 5 % 6%6% 4%4% 7 % 8 % 7 %

15 Calcium consumption : contribution of food groups (Khon Kaen subjects) 34 % 8 % 30 % 20 % 0.6 % 1 % 5 % 1 %

16 ปริมาณแคลเซียมในอาหารไทย ชนิดอาหารปริมาณที่บริโภคแคลเซียม ( มก ) นมสด 1 กล่อง (200 มล )229 นมพร่องมันเนย 1 กล่อง 286 โยเกิร์ต ชนิดดื่ม 1 ขวด (180 มล )124 โยเกิร์ตชนิดดื่ม พร่องมันเนย 1 ขวด 124 โยเกิร์ต ชนิดครีม 1 กระป๋อง (150 ก )213 นมเปรี้ยว 1 ขวด (80 มล ) 36 เนยแข็ง 1 แผ่น (20 ก )144 นมผงอัดเม็ด 20 เม็ด (25 ก )120 โอวัลติน 1 กล่อง (250 มล )217 ผงไมโล 2 ชช (5 ก ) 23

17 ปริมาณแคลเซียมในอาหารไทย ชนิดอาหารปริมาณที่บริโภคแคลเซียม ( มก ) เต้าหู้ ( เหลือง, ขาว )1 ก้อน (154 ก )133 เต้าหู้หลอด, ขาว 1 หลอด (190 ก ) 87 เต้าหู้หลอด, ไข่ 1 หลอด (126 ก ) 23 น้ำเต้าหู้ 1 แก้ว (240 ก ) 31 ถั่วเขียว 10 ชต 40 ถั่วแดงหลวง 1 ชต 106 งาดำคั่ว 1 ชต (9 ก )131 ถั่วงอก 1/2 ถ (36 ก ) 10 ถั่วงอกหัวโต 1/2 ถ (34 ก ) 15

18 อาหารปริมาณแคลเซียม 100% RDA ต่อหน่วยบริโภค, มก %RDA ปริมาณอาหาร นม /2 กล่อง โยเกิร์ต ชนิดดื่ม /2 ขวด โยเกิร์ต ชนิดครีม ถ้วย นมเปรี้ยว ขวด เต้าหู้แข็ง ก้อน เต้าหู้หลอด หลอด น้ำเต้าหู้ แก้ว งาดำ /5 ช้อนโต๊ะ หมู ถ้วยตวง

19 จากรูปพบว่าอัตราการดูดซึมจะลดลงเมื่อ ปริมาณสูงขึ้น แต่ปริมาณแคลเซียมที่ถูกดูด ซึมจริงจะเพิ่มขึ้น เช่นให้แคลเซียม 15 mg อัตราการดูดซึม 64% (9.6 mg) แต่หาก ให้แคลเซียม 500 mg อัตราการดูดซึมจะ เป็น 28.6% (143 mg) (Nutrition Reviews, Vol 52, No.7; July 1994: )

20 Calcium, dairy products, and bone health in children and young adults: a reevaluation of the evidence Lanou AJ et al. Pediatrics 2005 Mar; 115: Aim: review literature effects of dairy products and total dietary calcium on bone integrity in children and young adults (1-25 yrs) 58 studies: 22 cross-sectional, 13 retrospective,10 longitudinal and 13 RCT 11: not control for wt, pubertal status, exercise, 10 RCT + calcium supplement: 9/10 positive results 37 dairy products without calcium supplement 27: no relationship between dairy and bone health 9 : effects on bone health are “small” 1 : no report Conclusion: In clinical, longitudinal, retrospective, and cross-sectional studies, neither increased consumption of dairy products, specifically, nor total dietary calcium consumption has shown even a modestly consistent benefit for child or young adult bone health.

21 A Meta-analysis of milk intake and fracture risk Osteoporosis International, 2005 Jul;16(7): ,563 men and women 6 prospective studies (EVOS/EPOS, CaMos, DOES, Rotterdam, Sheffield, Gothernberg)

22 Cohort N Mean age (years) Age range (years) % Female Low calcium intake (%) Any fracture Osteoporotic fracture Hip# EVOS/EPOS13, – CaMos – DOES – Rotterdam – Sheffield – Gothenburg II – Total39, – A low intake of calcium (less than 1 glass of milk daily) was not associated with a significantly increased risk of any fracture, osteoporotic fracture or hip fracture.

23 Milk & Eggs & Dyslipidemia

24 ตารางแสดงปริมาณโคเลสเตอรอลในอาหาร 100 กรัม อาหารปริมาณโคเลสเตอรอล (มก.) ไข่ ขนม และนม ไข่ไก่เฉพาะไข่แดงดิบ 1,620 ไข่ไก่เฉพาะไข่ขาวดิบ 0 ไข่ไก่ดิบทั้งฟอง 548 ไข่นกกระทาดิบ 844 คุกกี้ธรรมดา 117 เค้กเนย 221 นมช็อกโกแลต 12 นมข้นหวาน 34 นมเปรี้ยวรสผลไม้ 6 นมพร่องไขมัน 2 น้ำสลัดข้น 69 เนย 219 ไอศกรีม รสวานิลลา 45 ไอศกรีม รสส้ม 7

25 Egg Consumption

26 Dietary Cholesterol and Serum Cholesterol Relationship STUDY PLASMA CHOLESTEROL [mg/dl per 100 mg/day] Ginsberg et al Schnohr et al McComb et al ; 0.7 Vuoristo & Miettinen Kern ; 0.0 Lichtenstein et al ; 3.8 Jones et al Ginsberg et al Ferrier et al Knopp et al , 3.2 AVERAGE (n=142)2.5 Bosner MS, Lange LG, Stenson WF, Ostlund RE Jr. Lipid Res 1999, 40: Cholesterol Absorption Efficiency

27 Dietary cholesterol Independent effect on TC, increased risk of CVD Men: + TC 1.47 mg/dl every 100mg chol added,// +LDL Arterioscler Thromb 14(4): Women: + TC 2.81, +LDL 2.08 mg/dl every 100mg chol added, Arterioscler Thromb Vasc Biol 15(2): Egg consumption 1 egg/d not increased risk of cardiovascular disease in healthy –>1 egg/d increased risk in diabetic men(2.02), women (1.49)

28 Egg Consumption and CVD: NHS

29 Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and allcause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80) Egg consumption >2/d1/d1/2/d1-2/wkSeldomP-value Women Total cholesterol < All cause death < IHD death Men Total cholesterol All cause death IHD death

30 Women Dose response of cholesterol and egg consumed Age adjusted RR of consume egg> 1-2/wk compare with 1/d –tendencies for lower mortality due to stroke, IHD, and cancer Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and allcause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80) Am J Clin Nutr 2004;80:58–63.

31 Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessd by Stable Isotope N, recover over 24 hr Ingested N. EndogenousexogenousTrue ileal digestibility % Cooke d Raw Evenepoel P, et al. J Nutr 1998; 128:


ดาวน์โหลด ppt Milk & BoneMilk & BoneMilk & BoneMilk & Bone. Do we consume enough calcium to meet the recommended value?

งานนำเสนอที่คล้ายกัน


Ads by Google